Binnenstebuiten

Stap binnen in de wereld van Noord-Hollandse buitenplaatsen

Toen vrije tijd nog een privilege voor alleen de allerrijksten was, kon je niet aankomen met een wandelingetje door de duinen als je indruk wilde maken op je verloofde. Je nam je liefje mee naar je buitenplaats. Daar was een tuin geen tuin maar een heel park, en zonder folly was je niks.

We hebben in Noord-Holland veel van deze buitenplaatsen gehad maar ze zijn niet allemaal bewaard gebleven. Het Noord-Hollands Archief heeft een schat aan materiaal over buitenplaatsen verzameld in de Provinciale Atlas en met de tentoonstelling ‘Binnenstebuiten’ laten ze het publiek weer proeven van de sfeer van dit bijzondere fenomeen.

Wij bedachten een expositieconcept waarin folly, archiefmateriaal en natuur naadloos in elkaar overlopen. Een open stalen constructie gaat op in het groen van de omgeving en voelt door het ontbreken van echte wanden aan als buiten en binnen tegelijk. Veel van de teksten, foto’s en archiefprenten zijn afgedrukt zonder witte onderlaag waardoor het hout van de drager zichtbaar blijft als natuurlijke achtergrond en klimop vormt een groene omlijsting van de ruwe, stalen constructie.

OPDRACHTGEVER

NOORD-HOLLANDS ARCHIEF, HAARLEM

Eerste locatie: Paviljoen Welgelegen, Haarlem, 23 april – 11 september 2016

Tweede locatie: Landgoed Leyduin, Vogelenzang, 15 maart –  4 september 2017

Derde locatie: Landgoed Marquette, Heemskerk, 4 september – 29 oktober 2017

Huidige locatie: Kasteeltuin Assumburg, Heemskerk

www.noord-hollandsarchief.nl

Fotografie: Mike Bink

Buiten en binnen tegelijk

Het paviljoen heeft een open karakter waardoor de omliggende natuur altijd zichtbaar blijft. Er zijn een in- en uitgang, maar gebruik daarvan is optioneel.

Natuurlijke materialen

Het zwarte staal zorgt ervoor dat de constructie haast onzichtbaar wordt, en de houten tekstborden lijken te zweven en opgaan in de natuur. De nerven van het hout hebben we in het zicht gelaten en naar verloop van tijd omsluit het klimop de stalen constructie.

Op reis door Noord-Holland

De tentoonstelling maakt zijn debuut in de binnentuin van Paviljoen Welgelegen (het Provinciehuis van Noord-Holland) en reist daarna nog jarenlang door naar andere (voormalige) buitenplaatsen.

“Creativiteit, professionaliteit en enthousiasme staan voorop bij Synergique. Vanaf het eerste gesprek tot aan de eindevaluatie was de samenwerking een succes.”
Esther van Velden – Projectleider presentatie
Noord-Hollands Archief