Het Nieuwe Hoofdstuk

Een nieuwe koers vanuit een eeuwenoude organisatie

Op basis van workshops en gesprekken met medewerkers op alle niveaus schreef de Bibliotheek Zuid-Kennemerland haar nieuwe beleidsplan voor de periode 2016 tot 2020. Dit plan kreeg de naam Het Nieuwe Hoofdstuk en staat niet alleen voor vernieuwing maar ook voor de verbinding die de Bibliotheek zoekt met andere partijen, duurzaamheid en het voortbouwen op bestaand beleid dat werkt.

We ontwierpen een boekje waarin deze basiswaarden terugkwamen: de kaft is gemaakt van afgeschreven bibliotheekboeken. Het papier is 100% gerecycled en de katernen worden bijeengehouden door een elastiek waardoor er de komende jaren nieuwe elementen aan het boek toegevoegd kunnen worden. Dat kunnen bijvoorbeeld jaarverslagen zijn of nieuwe inzichten of beleidskeuzes. We zochten bovendien voor de productie van het boek (denk aan het drukken van het binnenwerk en het laseren van de kaften) verbinding met lokale partijen, net zoals de Bibliotheek zelf.

OPDRACHTGEVER

BIBLIOTHEEK ZUID-KENNEMERLAND, HAARLEM

Jaar: 2016
Drukwerk: Damengrafia, Haarlem
Laserwerk: Snijmeesters, Haarlem

“Het Nieuwe Hoofdstuk is onder collega’s verspreid en met veel enthousiasme ontvangen. Zelf ben ik er ook echt heel blij mee en zelfs mijn moeder vond ‘m prachtig”
Thalia Lips – Marketingmanager
Bibliotheek Zuid-Kennemerland
Vanuit de kern

De belangrijkste inspiratiebron van het beleidsplan zijn de medewerkers en zij hebben daarom een hoofdrol in de illustraties.

500 unieke covers

Voor de kaft hebben we van afgeschreven bibliotheekboeken de kaften uit te laten laseren. 500 unieke covers weerspiegelen zo het duurzaam werken met bestaand materiaal én beleid.

Inhoud doorvertaald naar vorm

Zoals de Bibliotheek verbinding, hergebruik en vernieuwing centraal stelt binnen hun nieuwe beleidsplan, hebben wij deze basiswaarden in concept en vorm doorvertaald. Met een open binding, een bijgeleverd elastiek, de samenwerking met lokale partijen en het gebruik gerecycled papier en afgeschreven bibliotheekboeken.

Alle aanvullingen gebundeld

De visuele stijl van het Jaarplan 2016 (een schietschijf!) was de basis voor zowel het Digitale Jaarverslag 2015 en 2016 als voor Het Nieuwe Hoofdstuk. Na het Jaarplan 2016 maakten we van het Jaarplan voor 2017 een toevoeging aan Het Nieuwe Hoofdstuk. Je steekt het plan eenvoudig in het elastiek achter het bestaande boekje, zodat het geheel met de jaren een steeds rijker beleidsdocument en naslagwerk wordt. Het katern heeft uiteraard dezelfde afmetingen, hetzelfde materiaal en dezelfde frisse stijl als Het Nieuwe Hoofdstuk zelf.