Wie danst is vrij

Clubcultuur in Amsterdam van 1980 tot nu

Wie danst is vrij – clubcultuur in Amsterdam van 1980 tot nu verkent de Amsterdamse clubcultuur aan de hand van verschillend archiefmateriaal van clubs, foto’s, video’s, objecten en beeldende kunst. De tentoonstelling werpt licht op herinneringen en vertelt achterliggende verhalen over experiment, acceptatie en emancipatie, zowel van iconische als hedendaagse clubs. Van RoXY, Club11 en Trouw tot Paradiso en Garage Noord.

De tentoonstelling kent geen chronologie. Net als in de club verplaatst de bezoeker zich van plek naar plek en komt terecht in de Do it yourself wereld van clubs. Decor en archiefstukken wisselen elkaar af met sensorische resultaten van het denk- en maakwerk. De achterliggende verhalen worden onthuld in vrijstaande ruimtes, waar we sleutelfiguren uit de Amsterdamse clubscene ontmoeten. Uiteindelijk daalt de bezoeker af naar de kelder, waar het feest in volle gang is.

OPDRACHTGEVER

Stadsarchief Amsterdam

Periode: 14 oktober 2023 – 10 maart 2024
Jaar: 2023
Locatie: Stadsarchief Amsterdam

amsterdam.nl/stadarchief

Fotografie: Mike Bink, Stadsarchief Amsterdam

Een sensorische clubervaring

Het publiek loopt meanderend door de ruimte, van een museale naar een steeds meer sensorische beleving, en komt terecht in de DIY-wereld van clubs.

Kijkje achter de schermen

Het archiefmateriaal, zoals schetsen, notulen en brainstorms, worden samen met foto’s en objecten van de feesten op clubwaardige wijze getoond: soms open en soms meer gesloten.

Verteld door hen die erbij waren

Het verhaal wordt verteld door verschillende sleutelfiguren uit de Amsterdamse clubscene. In een serie korte interviews delen zij hun persoonlijke herinneringen en krijg je de thematiek mee, zonder dat deze thema’s daadwerkelijk benoemd worden.

Visuele verhalen

Achter de interviews is met behulp van projectie en prints archiefbeeld te zien, waardoor het verhaal en de collectie samenkomen.

VJ’s en filmmakers

Kunstenaars uit de clubscene hebben in opdracht van het Stadsarchief nieuw werk gemaakt dat in de tentoonstelling wordt gepresenteerd. Er wordt werk getoond van onder andere Juha van ’t Zelfde, Bogomir Doringer en Heleen Blanken.

Boiler room

Na het zien van alle backstage activiteiten daalt de bezoeker de trap af. In de verte is het feest al te horen en hoe dichterbij je komt, hoe harder het klinkt. In de voormalige stookkamer kan de bezoeker eindelijk zelf vrij dansen.