Kiezen voor Vincent

Portret van een familiegeschiedenis

De kerncollectie van het Van Gogh Museum bestaat uit schilderijen, tekeningen, brieven en prenten van Vincent van Gogh. Daarnaast beheert het museum een verzameling van kunst die Vincent samen met zijn broer Theo samenbracht. Dankzij de familie van de broers is de collectie bijeengebleven, maar het had ook heel anders kunnen lopen met de collectie. Na de dood van Theo, slechts een half jaar na het overleden van Vincent, stond weduwe Jo van Gogh-Bonger voor een belangrijke keuze: wat moest ze doen met het nalatenschap van de broers?

De tentoonstelling Kiezen voor Vincent markeert het vijftigjarig bestaan van het Van Gogh Museum en vertelt het verhaal achter de oprichting van het museum. In de tentoonstelling volgt de bezoeker een tijdlijn langs vier hoofdpersonen uit de familie en ziet voor welke keuzemomenten zij hebben gestaan, die allesbepalend zijn geweest voor de collectie en het museum.

OPDRACHTGEVER

Van Gogh Museum

Periode: 10 februari – 10 april 2023
Jaar: 2023
Locatie: Van Gogh Museum, Amsterdam

vangoghmuseum.nl

Fotografie: Van Gogh Museum, Amsterdam. Michael Floor

Beslisboom

In de tentoonstelling volgt de bezoeker een ‘beslisboom’, een tijdlijn die zowel over de vloer als de wand loopt. Op visuele wijze worden hiermee de belangrijkste keuzemomenten van de familieleden duidelijk en zien we hoe het ook anders had kunnen lopen.

Animaties

Met geprojecteerde animaties geven we bezoekers het gevoel dat de hoofdpersonen aanwezig zijn in de ruimte. Een mix van film en animatie, waarbij 2D en 3D naadloos in elkaar overgaan. Waarbij film het gevoel van nabijheid en levendigheid versterkt en animatie zorgt voor tijdsbepaling en abstractie.

Doorkijkjes

Middels doorkijkjes laten we bezoekers al vooruitblikken of terugkijken op wat er komt of is geweest, waarmee de verbindingen tussen de familieleden duidelijk worden.

Wat zou jij doen?

Op enkele plekken laten we bezoekers aan de hand van een stelling zelf stilstaan bij de keuzes waar de hoofdpersonen voor hebben gestaan. Nadat de bezoeker een keuze heeft gemaakt is via de audio te horen voor welke optie de hoofdpersoon heeft gekozen.

Exhibits

In de tentoonstelling krijgen bezoekers de mogelijkheid zelf in de schoenen van de hoofdpersonen te stappen en actief bezig te laten zijn met de collectie. Zo wordt de bezoeker bijvoorbeeld uitgedaagd om zelf een schilderij te presenteren: er kan gekozen worden uit verschillende lijsten, de kleur van de muur en de lichtinstelling.

Amandelbloesem

We eindigen met het schilderij waar de tentoonstelling ook mee begon. Omringd door dwarrelende veertjes horen we hier het verhaal van Willem van Gogh, die vertelt over een vroege herinnering van een kussengevecht onder de Amandelbloesem.