De Waal Over

Van boomstam tot brug

De Waal begon ooit als kleine zijrivier van de Rijn en is inmiddels uitgegroeid tot de breedste rivier van Nederland. Door de tijd heen veranderende de loop van de rivier, wat steeds weer de noodzaak met zich meebracht om nieuwe manieren te vinden om deze over te steken. Hoe stak men over voordat er bruggen waren?

In de actieve hands-on tentoonstelling ‘De Waal Over’ maak je een reis door de geschiedenis van het oversteken van de Waal in Nijmegen. Door zelf op verschillende manieren de oversteek te maken kom je erachter welke inventieve oplossingen door de eeuwen heen zijn bedacht om naar de overkant te komen, en welke gevolgen deze oversteken voor Nijmegen hadden.

OPDRACHTGEVER

De Bastei

Periode: 25 november 2023
Jaar: 2023
Locatie: De Bastei, Nijmegen

Fotografie: Mike Bink

debastei.nl

Zelf oversteken

Bij vier hands-on exhibits wordt de bezoeker uitgedaagd om zelf over te steken. Ervaar de stroming door met een boomstamkano de rivier te doorwaden, bouw een schipbrug, gooi het anker uit van de gierpont en ervaar de stabiliteit van de boogbrug.

Verhelderdende animaties

Bij elke exhibit is een geprojecteerde animatie te zien, waarmee de techniek achter de vorm van oversteken wordt verhelderd.

“Synergique heeft opnieuw een buitengewone hands-en body-on presentatie gecreëerd waardoor bezoekers zelf kunnen ervaren hoe men door de eeuwen heen de Waal is overgestoken. De sfeervolle en pakkende animaties en panelen zorgen voor extra informatie waardoor jong en oud bediend wordt.”
Odette Straten – Hoofd publiek en presentatie, De Bastei
Een meanderende rivier

Een grote meanderende rivier op de vloer loopt van het verleden naar het heden, waarbij te zien is dat deze steeds groter wordt.

De veranderlijke Waal

Een uitgebreid onderzoek naar de loop van de Waal door de eeuwen heen is doorvertaald naar inzichtelijke animaties, waarbij per periode de veranderlijke loop van de rivier wordt gevisualiseerd.