Romeinen langs de Rijn

Laat je meevoeren langs de Limes

Deze familietentoonstelling neemt je mee langs bijzondere gebruiksvoorwerpen, geschenken en vondsten die jarenlang verborgen lagen langs de Romeinse grens, ofwel de Limes. Ervaar een gloednieuwe, interactieve en gepersonaliseerde vertelwijze over de soldaten, hun vrouwen en kinderen, maar ook handelaren en bedienden. Daarbij ontdekt de bezoeker hoe alledaags voedsel tweeduizend jaar geleden de weg vond naar Nederland.

 

Door van begin tot eind de kijk- doe- en leesopdrachten te integreren in de tentoonstellingsruimte komen zowel kinderen als hun ouders meer te weten over de gebruiken en manieren van verre voorouders.

OPDRACHTGEVER

ROMEINEN LANGS DE RIJN

Periode: 01/06/2020 – 28/02/2021
Jaar: 2020/2021
Locatie: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

www.rmo.nl

Fotografie: Mike Bink

“Synergique is oprecht geïnteresseerd in de inhoud en weet dat goed om te zetten naar visuele elementen. Ze denken goed na over de manier waarop bezoekers de objecten beter kunnen bekijken plus na te laten denken over de betekenis ervan.”
Jill van der Sterren -Projectleider Presentaties Rijksmuseum van Oudheden Leiden
Rondleiding door de curator

De curator van de tentoonstelling, Jasper de Bruin, geeft een rondleiding langs de topstukken.

Een dag in het leven van een Romeins kind

De jongste bezoekers stappen in de huid van een kind dat van de ene op de andere dag in een Romeins gebied woont. Alles is anders: je naam, het eten, de taal… Maar er is ook nieuw speelgoed, je krijgt een nieuwe bijnaam en er zijn spelletjes. Met een doe-boekje en stickervel krijg je een nieuwe naam, leer je koken en mag je zelfs iemand vervloeken.

Interactieve spellen

Romeinen langs de Rijn is een klassieke tentoonstelling met een interactieve laag. In het interactieve eet-spel ontdek je welke ingredienten door de Romeinen zijn geïntroduceerd en met behulp van projection mapping wordt het altaar van Quintus Antistius Adventus weer leesbaar!