Vondelingen

Leef mee met de weeskinderen van het Aalmoezeniersweeshuis

Ontdek hoe minnen liefdevol de moederzorg op zich namen tijdens de familietentoonstelling Vondelingen. Laat je meevoeren met één van de meest aangrijpende archieven in beheer van het Stadsarchief Amsterdam. Met een geanimeerd schaduwspel vertellen we het persoonlijke verhaal van zes kinderen en zetten we de wezen daarmee in het licht.

In het hart van de tentoonstelling versterken we deze verhalen met archiefbronnen en bruiklenen. Door het interactieve zoekspel maak je kennis met de administratie van het 18de eeuwse weeshuis en de complexiteit van archiefbeheer.

OPDRACHTGEVER

Stadsarchief Amsterdam

Periode: 01/06/2020 – 04/10/2020
Jaar: 2020
Locatie: Stadsarchief Amsterdam

www.amsterdam.nl/stadsarchief

Fotografie: Mike Bink

“Alles klopt aan het ontwerp van Synergique: sfeer, licht, toon en ritme. De bezoekers komen al snel in de juiste stemming om te voelen en te begrijpen wat het lot van de vondelingen was.”
Ludger Smit – Conservator Stadsarchief Amsterdam
Moederliefde, armoede en zorg voor de ander

Vondelingen toont universele én actuele thema’s die met moederliefde, armoede en zorg voor de ander te maken hebben en legt de link met jeugdzorg zoals we die tegenwoordig kennen.

Animaties

De animaties in de tentoonstelling verschijnen op de blauwe wanden. Elke animatie vertelt het verhaal van één kind, zes in totaal. We leren hoe en waar de kinderen gevonden zijn, hoe ze aan hun naam kwamen, hoe ze opgroeien en waar ze uitkomen. De verhalen zijn schrijnend en gaan in op de situatie van de armste bewoners van Amsterdam.

Voor de tentoonstelling zijn zes animaties gemaakt.
Alle 6 animaties zijn hier te bekijken

Archiefkennis

Achterin de zaal is een archiefkast te zien met een deel van de collectie. Je ziet de dikke, fragiele boeken staan en krijgt een goed beeld van de omvang. Van enkele boeken hebben we een replica gemaakt die als basis dient voor het archiefspel. Door zelf op zoek te gaan ontrafel je stukje bij beetje het verhaal van een kind. Je leert het handschift lezen en moet verschillende bronnen koppelen. Bovenal kom je erachter hoe archiefwerk er aan toe gaat. Schuilt er een archivaris in jou?