Noord-Holland Opgewekt

Energie van vroeger en voor later

De reizende tentoonstelling ‘Noord-Holland opgewekt! Energie van vroeger en voor later’ neemt je mee terug in de tijd. Al eeuwenlang wordt er energie opgewekt en wordt hiervoor het landschap veranderd. Dat doen we vandaag de dag nog steeds. Welk beeld heb jij als het over energie gaat?

Provincie Noord-Holland wilde een educatieve tentoonstelling over energiewinning koppelen aan de collectie van de Provinciale Atlas. Op historische prenten is immers goed te zien hoe het landschap werd bewerkt om brandstoffen als turf te delven. Landkaarten en plattegronden illustreren vervolgens de verandering van het landschap door de eeuwen heen.

Het resultaat is een interactieve hands-on tentoonstelling. Aan de hand van 5 kubieke meters worden verschillende energiebronnen vergeleken maar er wordt ook uitgelegd wat de impact op het landschap ervan is. Turf is bijvoorbeeld een efficiënte maar eindige energiebron, houtkap is niet duurzaam en kolencentrales stoten veel CO2 uit. Zonnepanelen zijn schoon, maar minder efficient en nog vrij prijzig.

Waar de kubussen elk ingaan op één energiebron, vertellen de informatieve panelen het verhaal door de jaren heen. De kubussen hebben allemaal een interactief element dat geabstraheerd uitlegt hoe de winning van dergelijke bronnen in zijn werk gaat. Op de laatste kubus is een uitdagend energiespel te spelen, waarbij de ideale energiemix voor 2050 gevonden moet worden.

OPDRACHTGEVER

NOORD-HOLLANDS ARCHIEF, HAARLEM
PROVINCIE NOORD-HOLLAND

Periode: 1 – 30 september 2017
Locatie: Landschapstriënnale 2017, Nieuw-Vennep

Periode: 8 december 2017 – 1 februari 2018
Locatie: Kweekcafé, Haarlem

Periode: 1 februari – 31 maart 2018
Locatie: Gemeentehuis Heerhugowaard

Periode: 4 – 30 juni 2018
Locatie: Grote Kerk Edam

www.noord-holland.nl

Fotografie: Mike Bink

“Kenmerkend aan Synergique is voor mij de flexibiliteit waarmee zij klaar staan om uitdagingen aan te pakken bij de bouw, opbouw en na levering.”
Michael Braam-Scholten –
Beleidsmedewerker Erfgoed Provincie Noord-Holland
Noord-Holland Opgewekt
Noord-Holland Opgewekt
Noord-Holland Opgewekt
Interactief zonder touchscreen

Houten volumes zijn te schuiven, draaien en op te tillen. Op geabstraheerde wijze en enkele begeleidende teksten wordt uitgelegd hoe energiewinning door de jaren heen plaats heeft gevonden, en hoe het er vandaag de dag aan toe gaat.

Meten is weten

Vertaald naar hedendaagse begrippen wordt uitgelegd hoe efficiënt de verschillende energiebronnen zijn.
Hoe vaak kan je een telefoon opladen met 1 kuub turf? En hoe ver rijdt een trein met de energie van 1 m2 zonnepaneel?

Samenvattende animatie

De tentoonstelling eindigt met een samenvattende animatie waarbij de verschillen tussen de diverse bronnen zichtbaar wordt gemaakt. Het beeldscherm dat als venster in het laatste volume is ingebouwd toont tevens aanvullende collectie uit de Provinciale Atlas.