Boer en Burcht

Beleef de middeleeuwen

In Vlaardingen, of Flardinga zoals het toen nog heette, vond 1000 jaar geleden de Slag bij Vlaardingen plaats. Dit gevecht tussen graaf Dirk III en het leger van keizer Hendrick wordt gezien als het begin van Holland en dus als het begin van Nederland zoals we dat vandaag kennen. Om het 1000 jarig jubileum van de strijd van Vlaardingen te vieren, organiseert de gemeente allerlei activiteiten voor jong en oud.

In de familietentoonstelling Boer en Burcht in Museum Vlaardingen wordt er aan de hand van verschillende thema’s uitgelegd hoe het leven in Flardinga er in 1018 uitzag. Wat aten de inwoners van Flardinga bijvoorbeeld? Hoe woonden ze, wat voor werk deden ze of hoe vermaakten ze zich als ze niet hard aan het werk waren op het land?

OPDRACHTGEVER

MUSEUM VLAARDINGEN

Periode: 6 april – 18 november 2018
Locatie: Museum Vlaardingen, Vlaardingen

www.museumvlaardingen.nl

Fotografie: Mike Bink

Boer en Burcht
Boer en Burcht
Boer en Burcht
Boer en Burcht
“Synergique is uitstekend in staat om vanuit een conceptsituatie toe te werken naar de realisatie van een zeer aantrekkelijk product. Ze houden gevoel voor detail, bewaken de kwaliteit en verliezen de grote lijn niet uit het oog.”
Alex Poldervaart – Conservator Museum Vlaardingen
Introductiefilm

Aan het begin van de tentoonstelling geeft een korte animatiefilm met voice-over een introductie op het leven in Flardinga in het jaar 1018. Grafische witte lijnen en karakters steken mooi af tegen het lichte hout van het paneel waarop geprojecteerd wordt.

Boer en Burcht
Adel of boerenkind?

Voor de bezoekers van de tentoonstelling is er een boekje gemaakt, waarin verschillende doe-opdrachten staan. Er staat bijvoorbeeld in dat je je mag verkleden als iemand van adel of als boerenkind voordat je de rest van de tentoonstelling gaat bekijken. Zo wordt je zelf even inwoner van Flardinga in 1018.

Boer en Burcht
Doe-tafels

De doe-tafels zijn de aanknopingspunten voor verschillende opdrachten die in het boekje staan. Zo kan je hierop je eigen munt slaan, leren hoe je land moet ontginnen (en wat dat betekent), je eigen schild ontwerpen of je naam schrijven in mooie kalligrafische letters zoals de monniken dat in de middeleeuwen deden.

Burcht

In het jaar 1018 had Dirk III een burcht waarmee hij de stad Flardinga beschermde tegen het leger van keizer Hendrick, maar niemand weet precies hoe de burcht eruit heeft gezien. Met kartonnen blokken kun je de burcht zelf bouwen zoals je denkt dat hij eruit moet hebben gezien.