Moraalmeesters

Wijze lessen van het Stadspaleis

Het Koninklijk Paleis werd gebouwd als stadhuis van Amsterdam en de paleiszalen waren toen nog de werkkamers van burgemeesters, raadsleden en rechters. In hun kantoren hingen schilderijen, gemaakt door meesterschilders. Deze ‘schoorsteenstukken’ waren niet alleen voor de sier. Elk verhaal – uit de Bijbel of de Griekse of Romeinse oudheid – laat met een wijze les zien hoe een ambtenaar zich moet gedragen. In de tentoonstelling ‘Moraalmeesters’ brengen we deze schilderijen én hun moraal tot leven.

Dat doen we op manshoge beeldschermen die in een altaar naast de originelen te zien zijn. Deze bakens van licht schijnen een nieuw licht op de schilderijen die voor deze tentoonstelling opnieuw zijn uitgelicht. Er wordt niet alleen verteld wat er te zien is, maar ook waarom het in deze zaal hangt, en welke boodschap het moest overbrengen. In de galerijen tussen de zalen zijn interviews te zien met personen vanuit hun expertise en achtergrond reflecteren op de vragen die uit vier schoorsteenstukken voortkomen.

OPDRACHTGEVER

KONINKLIJK PALEIS AMSTERDAM

Periode: 16 april – 04 september
Jaar: 2022
Locatie: Koninklijk Paleis Amsterdam

paleisamsterdam.nl/moraalmeesters

Fotografie: Mike Bink & Koninklijk Paleis Amsterdam

Bewogen verhalen

Voor alle 12 schoorsteenstukken zijn verhalen geschreven die we met animatie vertellen. Je ziet de schilderijen als nooit tevoren terwijl je er doorheen vliegt. De hoofdpersonen komen tot leven en de kleinste details worden uitgelicht. Allemaal met het doel om bezoekers beter te laten kijken en te laten begrijpen wat de schilderijen in stilte willen vertellen.

Schoorsteen altaar

De animaties naast de schilderijen zijn in een strak altaar geplaatst dat in de ruimte lijkt te zweven. De meubels lenen stijlelementen van de Koninklijke paleiszalen, maar zijn zodanig geabstraheerd dat ze direct opvallen. Het sacrale dynamische tegenlicht achter de schermen versterkt dit effect.

Stof tot nadenken

De wijze lessen van de schoorsteenstukken zijn toegespitst op het leven in de zeventiende eeuw. Maar ook voor ons bieden ze stof tot nadenken. Twaalf experts reflecteren vanuit hun expertise op de verhalen in de schoorsteenstukken. Van oud burgemeester Job Cohen tot VN Jongerenvertegenwoordiger Jahkini Bisselink.