De papyrus van Qenna

Spreuken voor het hiernamaals

Het ‘dodenboek’ van handelaar Qenna is een Egyptische papyrusrol van meer dan zeventien meter lang en ruim drieduizend jaar oud. Het staat vol met magische spreuken, afbeeldingen van goden en symbolen. In de tentoonstelling ‘Papyrus van Qenna’ is het kleurrijke manuscript als één doorlopend geheel te zien. Dat is voor het eerst sinds de aankoop in 1835. Het is de langste papyrus uit de museumcollectie en in de afgelopen drie jaar is gewerkt aan de restauratie ervan.

Enerzijds vertelt de tentoonstelling over de spreuken in het dodenboek zelf, anderzijds gaat het over het restauratieproces waar onder leiding van het museum ca. 4 jaar aan is gewerkt. Het dodenboek bestond ooit uit één lang stuk maar is tijdens een eerder restauratieproces in 38 vellen gesneden. De lijmlagen van eerdere restauraties zijn zorgvuldig verwijderd en het dodenboek is opnieuw in glas geconserveerd. Deze vellen zijn uitvoerig onderzocht waardoor nieuwe informatie aan het licht kwam over de manier waarop het dodenboek is gemaakt.

OPDRACHTGEVER

RIJKSMUSEUM VAN OUDHEDEN

Periode: 23 juni – 04 september
Jaar: 2022
Locatie: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

rmo.nl

Fotografie: Mike Bink

Een reisgids van 18 meter

Dit boek is samen met Qenna in de sarcofaag geplaatst en moest hem helpen zijn tocht veilig te volbrengen. In de beschrijvende laag onder de papyrus gaan we dieper op de spreuken in.

Levendige spreuken

Zes belangrijke spreuken uit het dodenboek worden in levendige animaties opgehelderd. Door elementen uit de verschillende vertellingen apart op te laten lichten wordt duidelijk waar de spreuk over gaat en hoe die Qenna moest helpen om het dodenrijk veilig te bereiken. Zo zien we hoe zijn hart wordt gewogen, waarmee vast werd gesteld of hij eerlijk heeft geleefd.