Regie: Rembrandt

Ontdek Rembrandts 7 regietechnieken

In Rembrandts tijd hadden zowel theatermakers als kunstenaars een belangrijke rol in het overbrengen van verhalen. Zoals een theatermaker het publiek meeneemt in een zorgvuldig geregisseerde ervaring, deed Rembrandt met zijn werk hetzelfde. Door een scala aan technieken in te zetten, zoals handgebaren, licht, houdingen of kostuums en attributen, wist Rembrandt hoe hij met een stilstaand beeld een compleet verhaal kon vertellen.

In de tentoonstelling maak je eerst kennis met de theatrale technieken die Rembrandt in zijn werk toepaste om zijn verhaal te vertellen: aan de hand van een animatie van de Nachtwacht worden deze technieken geïntroduceerd. Vervolgens ga je met Rembrandt het theater in en zie je waar hij deze technieken heeft geleerd. Als laatst wordt je uitgenodigd om drie meesterwerken te bekijken, waar alle technieken die hij gebruikte om zijn verhalen te vertellen in samenkomen.

OPDRACHTGEVER

Museum Rembrandthuis

Periode: 2 maart – 26 mei 2024
Jaar: 2024
Locatie: Museum Rembrandthuis, Amsterdam

rembrandthuis.nl

Fotografie: Mike Bink

Zeven regietechnieken

In de bovenzaal maak je kennis met de theatrale technieken die Rembrandt in zijn werk toepaste om zijn verhaal te vertellen: aan de hand van een animatie van de Nachtwacht worden deze technieken één voor één belicht en gekoppeld aan symbolen.

Met Rembrandt het theater in

Na de introductie van de regietechnieken gaat de bezoeker met Rembrandt het theater in. Daar wordt dieper ingegaan op waar Rembrandt ze geleerd heeft – in de theaterwereld van 17e eeuws Amsterdam.

Zelf regisseren

Stap in de rol van de regisseur en oefen samen met je medebezoeker met handgebaren en gezichtsuitdrukkingen. Lukt het jou om alle gebaren te raden?

Slow watching

In de benedenzaal worden bezoekers uitgenodigd plaatst te nemen en drie meesterwerken te bekijken. Eén daarvan, de Honderdguldenprent, lichten we op een bijzondere manier uit: met een projectie belichten we één voor één de zeven regietechnieken en zo het verhaal achter deze prent.