Bezoekerscentrum De Hoep

Kijk anders en ontdek de bron van het leven

In het bezoekerscentrum de Hoep maak je een reis door alle landschappen van het Noord-Hollands Duinreservaat en loop je vanuit de drassige graslanden naar de kust. Bij elk landschap maak je kennis met de hoofdrolspelers van dat gebied en ga je telkens op een andere manier ervaren: beleef de geuren en nachtelijke geluiden van het bos, voel de wind bij de zeereep, de vacht van een hooglander of kijk door de ogen van een havik.

Door telkens op een andere manier te kijken ontdek je de samenhang tussen de dieren, de natuur en het landschap. In samenwerking met Xpex realiseerden wij het concept en een volledig nieuwe inrichting van het bezoekerscentrum, van zowel de vaste presentatie als de winkel. Naast het concept verzorgden wij het ruimtelijk- en grafisch ontwerp, een serie natuurgetrouwe animaties en verschillende spelconcepten.

OPDRACHTGEVER

PWN

Opening: april 2024
Jaar: 2024
Locatie: Bezoekerscentrum De Hoep, Castricum

pwn.nl/bezoekerscentrum-de-hoep

Fotografie: Mike Bink

Reis door het landschap

In het bezoekerscentrum kom je de zes landschapstypen tegen die ook in het Noord-Hollands Duinreservaat te vinden zijn. In elk landschapstype maken we kennis met een hoofdrolspeler die uitgelicht wordt in een ‘netwerkkader’ waarin het landschap in 3d is nagemaakt.

Natuurlijke animaties

Bij ieder netwerkkader komen de landschappen tot leven in animaties. In het bos schiet een boommarter een boom in, struweel-vogels vliegen af en aan en krioelende insecten worden opgegeten door een pad. Dynamische verlichting en een soundscape geven je het gevoel dat je er middenin staat.

Buiten naar binnen gehaald

De sfeer van de ruimte verandert mee met de seizoenen. Dynamische belichting, wisselende seizoensgebonden diersoorten en landschapsfotografie zorgen ervoor dat de wereld van buiten in elk seizoen in het bezoekerscentrum binnen tot leven komt.

Zintuigen op scherp

In het bezoekerscentrum worden al je zintuigen geprikkeld: beleef de geuren en nachtelijke geluiden van het bos, voel de wind bij de zeereep, aai de vacht van een hooglander of kijk door de ogen van een havik.

Van bron tot kraan

Draai aan de waterleidingen, zie de weg die jouw drinkwater aflegt en kom je erachter welke rol de natuur heeft in de drinkwatervoorziening.

Uitzoomwand

Nadat je de zes landschappen van dichtbij hebt beleefd, loop je ze nog één keer langs bij de uitzoomwand. Daarbij onthullen doorkijkjes nieuwe details en kom je erachter dat de natuur vol uitdagingen zit.

Balie en winkel

De balie en winkel van het bezoekerscentrum combineren drie functies: bezoekers verwelkomen, producten verkopen, en informatie verstrekken. De natuurlijke materialen en kleuren zorgen voor een uitnodigende sfeer en creëren een vloeiende overgang tussen het entreegebied en de vaste presentatie.