Amsterdam Eet

Een geschiedenis in gerechten

De tentoonstelling Amsterdam Eet! neemt je mee door 750 jaar Amsterdamse eetcultuur. Negen iconische gerechten, van haring tot nasi, laten zien welke invloed eten had op de stad Amsterdam en haar inwoners. Je ontdekt waar de gerechten werden gegeten, wie  het at en hoe ze bijdroegen aan de identiteit van de stad.

Kleurrijke ruimtes benadrukken de geschiedenis van de heerlijke gerechten met (historische) kookboeken en archeologische gebruiksvoorwerpen. Het ontwerp combineert de robuuste typografie met handgetekende illustraties, die op speelse wijze naar de tekeningen in de kookboeken verwijzen. 

Opdrachtgever


Allard Pierson

Periode: 11 april 2025 - 7 september 2025

Jaar: 2025

Locatie: Allard Pierson Museum

allardpierson.nl

Fotografie: Mike Bink

Smakelijke verhalen

Recepten van toen en nu worden door Amsterdamse experts toegelicht en met actuele thema's als migratie, gezondheid en milieu verbonden. 

Voedselinitiatieven in de stad

Amsterdam krioelt van voedselinitiatieven. De bezoeker kiest op een interactieve kaart de initiatieven die hen aanspreken en kan deze selectie per e-mail naar zichzelf versturen. 

Groeiend tafelkleed

De bezoeker kan zelf een bijdrage leveren aan het kleed van kunstenaar Malou Sumah. Door een eigen gerecht van textiel toe te voegen, ontstaat er uiteindelijk een rijke weergave van de eetcultuur van hedendaags Amsterdam.