Fotoburo de Boer
Een halve eeuw persfotografie
In oktober 2015 verwierf het Noord-Hollands Archief de fotocollectie van het bekende Fotoburo de Boer. Deze ca. 2 miljoen persfoto’s vormen een bijzonder visueel verslag van Noord-Holland in de periode 1945 tot 2004. Voor de jaarlijkse zomertentoonstelling heeft het archief besloten om deze nieuwe aanwinst toegankelijk te maken voor het publiek. Wij kregen de mooie taak om de collectie beeld te brengen in de Janskerk, maar hoe stel je 2.000.000 foto’s tentoon?
Voor een goede selectie zijn rubrieken nodig. Gelukkig zijn bijna alle foto’s geregistreerd en hebben ze ‘tags’ meegekregen met thema’s en waar ze gebruikt zijn.
Categoriseren en rubriceren hebben we doorvertaald naar de tentoonstellingszaal. Een meer dan levensgrote archiverings tafel gevuld met duizenden fotoprints vormt het middelpunt van de tentoonstelling, hierin kunnen bezoekers zelf foto’s groeperen op bijvoorbeeld onderwerp of locatie.
Met zo’n grote collectie beelden uit één provincie vind je misschien wel een foto die gemaakt is in je eigen straat, of kom je ineens je ouders tegen. De foto’s roepen zo herinneringen op en maken de expositie voor iedereen een unieke, interactieve ervaring.
Opdrachtgever
Noord-Hollands Archief
Periode: 10 juli 2016 - 17 september 2016
Jaar: 2016
Locatie:
Noord Hollands ArchiefFotografie: Mike Bink
“Vanwege hun professionaliteit en goede ideeën is het fijn samenwerken met Synergique. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Kort gezegd: een geweldig bureau om projecten mee te realiseren.”
Nico Vriend - Projectleider / Senior Medewerker presentatie Noord-Hollands archief
Maak je eigen krantenpagina
Fotoburo de Boer was hofleverancier van het Haarlems Dagblad. Kruip in de huid van de eindredacteur en maak je eigen voorpagina op.
Neem een kijkje bij de redactie
Voor nog meer inside information zijn er interviews met oud-medewerkers van het bureau en met de grote baas Poppe de Boer zelf, zodat je als je naar huis gaat hopelijk een beetje hebt ervaren hoe het is om op de werkvloer van een fotopersbureau te staan.
Logboeken en indexkaarten
Voor een goede selectie zijn rubrieken nodig. Gelukkig zijn bijna alle foto’s geregistreerd in 50 logboeken en 4500 indexkaarten waar ze ‘tags’ hebben zoals hun thema en in welke krant ze (eventueel) geplaatst zijn.
Ter gelegenheid van de expositie heeft het archief een crowdsourcing-actie opgezet waarbij het publiek kan helpen dit rubriekensysteem te digitaliseren. Online kan iedereen zijn steentje bijdragen door foto’s te voorzien van categorieën.