400 jaar Sweelinck

400 jaar Sweelinck

Stadsmusicus van Amsterdam

Amsterdam heeft een plein vernoemd naar de schilder Rembrandt, een prachtig park naar de dichter Vondel maar de belangrijkste stadscomponist uit de 17e eeuw moet het doen met een borstbeeld tegen de gevel van het Concertgebouw. Later is dat nog goed gemaakt met een beeltenis op het briefje van 25 gulden maar dat heeft hem niet de bekendheid opgeleverd die zijn tijdsgenoten wél genieten. Om dit recht te zetten organiseert het Stadsarchief Amsterdam een tentoonstelling in hun prachtige Schatkamer.

In de tentoonstelling liggen enkele stemboeken van Sweelinck, hangen schilderijen met zijn beeltenis en hangt de prachtig beschilderde klep van het klavecimbel dat Sweelinck heeft aangekocht in opdracht van de stad Amsterdam. De galmende schatkamer inspireerde ons om een audio installatie te maken aan de hand van een psalm die Sweelinck op melodie heeft gezet. Het vierstemmige stuk wordt door vier zangers gezongen die vanuit vier hoeken te horen én te zien zijn. Muzikale bezoekers worden uitgedaagd om mee te zingen met het notenschrift.

Opdrachtgever


Stadsarchief Amsterdam

Periode: 1 september 2021 - 9 januari 2022

Jaar: 2021

Locatie: Stadsarchief Amsterdam

amsterdam.nl

Fotografie: Mike Bink

Sweelinckfilm

In de tentoonstelling is een film te zien waarin Giovanca ons meeneemt door het muzikale leven van Sweelinck. Vanuit de Oude Kerk en het Concertgebouw vertelt ze over zijn werk als musicus, componist en leermeester.

Muzikale schatkamer

De schatkamer van het Stadsarchief is een kunstwerk op zich. Architect Karel de Bazel trok zijn ontwerp door tot in de kleinste details. De kleine gekleurde tegeltjes en het geschilderde plafond hebben we gerespecteerd door niet nog meer kleur toe te voegen in de tentoonstelling.

Psalm 90

Sweelink heeft alle psalmen van David (dat zijn er honderden) op muziek gezet. Een mooi voorbeeld is psalm 90, dat een prachtige vierstemmige compositie is geworden. We hebben het Hemony Ensemble gevraagd het stuk in te zingen en hebben dat op geluid en beeld vastgelegd. In de tentoonstelling kan je midden in die quadrofonische compositie plaatsnemen.