Theaterencyclopedie

ZOEK, VIND EN ONTDEK DE NEDERLANDSE THEATERGESCHIEDENIS

De theaterencyclopedie is voor het Nederlands theater wat IMDB is voor de internationale film: een uitgebreide database waar iedereen informatie aan kan toevoegen. Het platform ontstond als onderdeel van het TIN (Theaterinstituut Nederland), maar toen het TIN werd opgeheven verloor de encyclopedie zijn ‘thuis’ en daarmee ook een deel van zijn zichtbaarheid. Om weer volop in de schijnwerpers te komen, ontwierpen we een opvallende herlanceringscampagne met als credo: ‘Wij schrijven geschiedenis’.

Stickers claimden bestaande theaterposters in lobby’s door heel Nederland en spoorden bezoekers aan om hun steentje bij te dragen. Eenvoudige grafische posters gaven mensen de informatie die ze daarvoor nodig hadden, zoals de URL van de website. Om ook de registraties van 30 legendarische voorstellingen in de encyclopedie op te kunnen nemen, gaven we in samenspraak met de opdrachtgever en de doelgroep vorm aan een crowdfundingcampagne via voordekunst onder het concept ‘ZIJN/NIET ZIJN’.

OPDRACHTGEVER

UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM, Bijzondere collecties

Jaar: 2014

www.theaterencyclopedie.nl

wij schrijven geschiedenis

De 200 nederlandse theaters ontvingen een pakketje met posters, stickers en de vraag of ze de wand met bestaande theaterposters in de lobby wilden beplakken. Op de pui van de theaters prijkt inmiddels het credo: ‘hier schrijven we geschiedenis’.

zijn / niet zijn

De collectie van de uva bevat een enorme hoeveelheid integrale theatervoorstellingen maar de meeste zijn niet gedigitaliseerd en daardoor niet te zien in de theaterencyclopedie. Met de crowdfundingsactie ‘ZIJN/NIET ZIJN’ wilde de theaterencyclopedie geld binnen halen om 30 voorstellingen te kunnen omsluiten. ze waren niet de enige en de actie bleek een enorm succes!