Terug naar de IJstijd

Word IJstijdjager in deze spannende kindertentoonstelling

Klopt ons beeld van de IJstijd wel? En hoe zou het zijn om er rond te lopen? Dit soort vragen vormden de basis van het tentoonstellingsontwerp voor IJSTIJD. De bezoeker gaat in deze interactieve expositie met drie ruimtes op pad met Bor en Veer, twee kinderen uit de IJstijd, en ontdekt dat sommige stereotypen over de IJstijd helemaal niet kloppen.

Naast de grafische vormgeving en het ruimtelijk ontwerp richtten we ons bij deze tentoonstelling sterk op interactie en werkten we nauw samen met Harmen van Straaten, schrijver en illustrator van kinderboeken.

In de eerste ruimte is alles nog wit, ijzig, zoals je je de IJstijd voorstelt, je hoort de wind om je heen gieren. Het wit verwijst ook naar de smeltende ijskap die het begin van de IJstijd inluidde. Daarna stap je de warmere toendra op, want in tegenstelling tot wat veel mensen denken is ook dat de IJstijd. Het sneeuwde niet constant en er was niet overal ijs.

Ook in de grot die volgt worden al je zintuigen geprikkeld. Het museum is even heel ver weg. Hier hoor je druppelend water, fluitmuziek en trommels en als je ogen aan het donker gewend zijn staar je ineens recht in het gezicht van een levensechte beer.

OPDRACHTGEVER

Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Periode: oktober 2014 – mei 2015
Locatie: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

www.rmo.nl

“Voor onze kindertentoonstelling ‘IJstijd’ heb ik heel prettig met Synergique samengewerkt. Ze pikken inhoud en wensen heel snel op en transformeren die tot creatieve oplossingen die ik precies zo bedoelde – maar zelf nooit had kunnen bedenken.”
Anna de Wit – Projectleider
Rijksmuseum van Oudheden
In vogelvlucht door de IJstijd

Ga op een tijdreis met Bor en Veer en stap binnen in een andere wereld. Doorsta de kou, jaag op een mammoet en ontcijfer echte ijstijdkunst.

Doorsta de proeven en ontvang je IJstijdcertificaat

In alle ruimtes worden kinderen ondergedompeld in de IJstijd door middel van interactieve installaties. Ze kunnen vuur maken, als Bor of Veer op jacht gaan of verschillende rotstekeningen combineren en zo een echte animatiefilm maken.

Bovendien kunnen ze allerlei proeven doen die stempels opleveren. Alles gehaald? Dan ontvang je een echt IJstijdcertficaat en heb je heel even ervaren hoe het is om 20.000 jaar terug in de tijd te reizen.