Studio RMO

Doen, kijken en leren in een 18e-eeuws tekenatelier

Studio RMO is een interactieve familietentoonstelling tegen de achtergrond van een 18e-eeuws atelier waar iedereen zelf aan de slag kan. De tentoonstellingszaal is ingericht tot een sfeervolle ruimte waarin talloze gipsen kopieën van beroemde Griekse en Romeinse beelden uit de oudheid onderdeel zijn van een tekenwerkplaats.

De aankleding, de stellingkasten met collectiestukken, de belichting en de betimmering met geleefd hout geven de bezoeker het gevoel dat de gipsen net uit hun kist komen, wat de zaal de zaal nog inspirerender maakt.

Ook kleur speelt een belangrijke rol. Beelden werden in de oudheid meestal rijk beschilderd. Een groot gipsen reliëf in het midden van de zaal krijgt op magische wijze soms zijn oorspronkelijke kleuren terug, en soms een wat modernere uitstraling.

OPDRACHTGEVER

RIJKSMUSEUM VAN OUDHEDEN, LEIDEN

Periode:
24 juni 2017 – 2 september 2018

Periode:
18 mei 2019 – 30 augustus 2020

Locatie: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

www.rmo.nl

“Synergique heeft van onze familietentoonstelling Studio RMO een visueel feestje gemaakt; inrichting en vormgeving versterken de inhoud, en spreken tegelijkertijd kinderen en jongeren bijzonder aan. De ook door hen ontworpen poster draagt daar sterk aan bij.”
Wim Weijland – Directeur Rijksmuseum van Oudheden
Aan de tekentafel

Op de tekentafel kan iedereen met behulp van instrumenten zoals een spiegeldoos aan de slag. Met ultraviolet licht kun je ervaren hoe onderzoekers sporen van pigmenten terugvinden op de oude beelden en er is ook genoeg ruimte om je verbeelding te laten spreken: teken bijvoorbeeld een ontbrekend hoofd op een beeld of verstrip een klassieke Griekse mythe. Leef je uit!

RMO Tekenboekje

Zelf aan de slag kan met het ontworpen tekenboekje, waarin kinderen (en hun ouders) opdrachten maken waardoor ze ervaren hoe de beelden tot stand kwamen, wat ze betekenen en wat het oorspronkelijke verhaal is.

Restauratie

Tijdens de tentoonstelling worden enkele beelden, die soms jaren niet uit een depot zijn geweest, in de zaal gerestaureerd. Je kan van dichtbij zien hoe dat in zijn werk gaat, en je mag de restauratoren de hemd van het lijf vragen!