Rembrandt Privé

Verhalen over liefde, geld en kunst

De tentoonstelling Rembrandt Privé vertelt het persoonlijke verhaal van de grootste schilder uit de Nederlandse geschiedenis. De kunstenaar woonde een belangrijk deel van zijn leven in Amsterdam en liet naast een groot aantal kunstwerken ook vele sporen in de archieven na. Het Stadsarchief Amsterdam bewaart een groot aantal van deze documenten, over zijn dagelijks leven, zijn werk, zijn opdrachtgevers, zijn vrouwen, kinderen en geldproblemen.
De tentoonstelling vertelt met de originele zeventiende-eeuwse documenten bekende én onbekende verhalen over Rembrandt.

In de tentoonstelling loop je rond met een Rembrandtviewer, waarmee je de bronnen van het Stadsarchief kunt scannen. Dankzij de toepassing van augmented reality (AR) worden de originele documenten toegankelijk gemaakt, verrijkt met beeld en geluid en digitaal geïllustreerd met kunstwerken van over de hele wereld. Naast de archiefstukken is er op de tentoonstelling ook origineel werk van Rembrandt te zien.
Er zijn etsen en tekeningen uit eigen bezit en in bruikleen van onder meer het Rijksmuseum en Museum Het Rembrandthuis.

OPDRACHTGEVER

STADSARCHIEF AMSTERDAM

Periode: 07/12/2018 – 07/04/2019
Jaar: 2018/2019
Locatie: Stadsarchief Amsterdam
AR-development: Orb Amsterdam

www.amsterdam.nl/stadsarchief

Fotografie: Mike Bink, Bas Uterwijk, Synergique

Bronze Award in de categorie Applied bij Halo Awards 2019
Eervolle vermelding bij de SpinAwards 2019
Genomineerd voor de European Design Awards 2019

“Rembrandt Privé, een bijzonder en vooral vernieuwend project; uiteindelijk klopte het helemaal, ruimtelijk, grafisch en met niet eerder vertoonde AR”
Ludger Smit – Conservator Stadsarchief Amsterdam
Sfeervolle tentoonstellingsruimte

Ontdek Rembrandts leven in Amsterdam aan de hand van tientallen historische documenten, chronologisch tentoongesteld in het Stadsarchief. Elk jaartal dat een rol speelt in de tentoonstelling is gekoppeld aan een thema, alle thema’s vormen samen een open tentoonstelling. De thema’s hebben elk hun eigen achterwand, gemaakt van geprint doek. De doeken scheppen een gelaagde tentoonstelling vol spannende doorkijkjes. De sfeer en belichting is geïnspireerd door Rembrandts veelvuldige gebruik van clair-obscur.

Documenten uit Rembrandts leven

Het Stadsarchief Amsterdam beheert een grote collectie bronnen uit Rembrandts leven. Rembrandt heeft bijna zijn hele werkzame leven in de stad gewoond en dat is te zien in de archieven. Van de akte van ondertrouw met zijn eerste vrouw Saskia tot aan stukken over zijn begravenis: tientallen originele documenten liggen opgesteld in de tentoonstelling en vormen de kern van Rembrandt Privé.

Rembrandtviewer

Speciaal voor het tot leven brengen van de documenten, ontwikkelde Synergique de Rembrandtviewer. De Rembrandtviewer is het totaal van een iPad in een op maat gemaakte houten case waar twee koptelefoons in kunnen. De Rembrandtviewer is voorzien van een applicatie die elk document in de ruimte kan scannen en kan verlevendigen met verhalen, teksten en animaties in augmented reality.

Toegang tot het verhaal

De documenten die centraal staan in Rembrandt Privé zijn opgesteld in Oud-Nederlands in zwierige handschriften. Voor de moderne Nederlander zijn ze moeilijk leesbaar. Elk document is daarom aangevuld met een hertaling, en velen ook met een audiofragment of een digitale laag in AR waarin het verhaal dat bij het document hoort wordt verteld. Zo worden de documenten voor iedereen toegankelijk gemaakt.

Gelaagde materialen

In Rembrandt Privé verrijkt augmented reality de documenten van het Stadsarchief met een extra laag vol animaties, verhalen en teksten. De gelaagdheid van de AR-ervaring komt terug in de gelaagdheid van de materiaalkeuze in de tentoonstelling. De verschillende thema’s die aan bod komen zijn elk voorzien van grote doeken in frames. De doeken zijn semitransparant en zijn bedrukt met teksten en afbeeldingen van Rembrandts werk. In elk frame hangen meerdere doeken achter elkaar, waardoor ook daar een gelaagd effect ontstaat.