Maquette Zuiderzeemuseum

Bijna 20 jaar lang lag een grote houten maquette in het depot van het Zuiderzeemuseum. De maquette, in de jaren ’80 gemaakt door een vrijwilliger, laat in één oogopslag de omvang van het buitenmuseum zien en welke gebouwen, huizen en bruggen er te vinden zijn. Nadat de maquette werd gerestaureerd kreeg deze in het voorjaar van 2023, op de 75e verjaardag van het Zuiderzeemuseum, weer plaats in het vernieuwde Entreepaviljoen van het museum. Om bezoekers hier te leren over de totstandkoming van het buitenmuseum, hebben wij de maquette tot leven gebracht.

Rondom de maquette hebben we touchscreens en mechanische controllers geplaatst, die elk gekoppeld zijn aan hun eigen gebouw op de maquette. Door het scherm aan te raken licht met behulp van projectie het betreffende gebouw op en krijgen bezoekers te zien hoe het gebouw 75 jaar geleden naar Enkhuizen is verplaatst.

OPDRACHTGEVER

Zuiderzeemuseum

Periode: maart 2023
Jaar: 2023
Locatie: Zuiderzeemuseum, Enkhuizen

Zuiderzeemuseum

Fotografie: Studio Merike, Mike Bink

Begin van een bezoekersreis

Bij de maquette in het Entreepaviljoen bereiden we bezoekers voor op hun bezoek aan het Zuiderzeemuseum: we laten zien waar ze heen gaan en hoe het museum tot stand is gekomen. 

Bijzondere verhalen

Rondom de maquette zijn allerlei bijzondere verhalen te ontdekken. Zo zie je hoe het allereerste gebouw steen voor steen werd afgebroken en weer opgebouwd, en andere gebouwen die in hun geheel op pontons over het water naar Enkhuizen werden vervoerd.

Laat de molen draaien

Met fysieke controllers kunnen bezoekers rondom de maquette kunnen zelf onderdelen op de maquette aansturen. Laat bijvoorbeeld de kalkovens roken, het bootje varen en de molen draaien.

Mensjes, boompjes en beestjes

Aan de hand van kleine ingrepen hebben we de maquette een ziel gegeven: een mix van 19e eeuwse en 21e eeuwse inwoners, dieren en planten zijn op de maquette als miniaturen terug te zien.