Kijk Amsterdam

1700-1800 DE MOOISTE STADSGEZICHTEN

Amsterdam is tussen 1700 en 1800 talloze keren vastgelegd in vaak heel gedetailleerde tekeningen. Het Stadsarchief Amsterdam toont de mooiste tijdens Kijk Amsterdam, de allereerste overzichtstentoonstelling van deze tekenkunst. De tekeningen brengen het Amsterdam én het leven van de Amsterdammers uit die tijd heel dichtbij. De stad is ook nu nog goed herkenbaar: op de tekeningen staan de bekende plekken op de Dam, aan de grachten, langs de Amstel en het IJ. Maar ook poortjes, smalle straatjes en onherkenbaar veranderde plekken zijn te zien.

Veel van de werken in de tentoonstelling zijn zó gedetailleerd dat ze met een vergrootglas bekeken moeten worden. Pamfletten op de muren zijn te lezen en tienduizenden baksteentjes zijn individueel ingekleurd. Om deze details beter tot hun recht te laten komen zijn ze soms wel 100 keer vergroot, waardoor je door een kijkdoos van stadsprenten loopt. De uitvergrotingen worden daarnaast geprojecteerd op een zeven meter brede wand, waar ze samen met beelden van de stad anno 2017 levendige animaties vormen.

OPDRACHTGEVER

STADSARCHIEF AMSTERDAM

Periode: 15 september 2017 – 14 januari 2018
Jaar: 2017
Locatie: Stadsarchief Amsterdam

www.amsterdam.nl/stadsarchief

Fotografie: Mike Bink

“Niet eerder was de gemiddelde verblijfsduur van de bezoekers zo hoog als bij de expositie Kijk Amsterdam. Dat is de verdienste van de 18e-eeuwse kunstenaars en van de 21ste-eeuwse ontwerpers van Synergique.”
Ludger Smit – Conservator Stadsarchief Amsterdam
Levensgrote kijkdoos

De tekeningen zijn met een vergrootglas te bekijken, terwijl je zelf tussen de vergrotingen rondloopt.

Kijk Amsterdam
Kleurrijke zaalindeling

De tentoonstelling is opgedeeld in vijf stadsdelen, elk met hun eigen muurkleur. Je komt langs de Dam, de Oude zijde, de Nieuwe zijde, de Grachtengordel en het IJ.

Versmeltende animaties

Op een grote projectiewand zie je de tekeningen van twee eeuwen geleden versmelten met beelden van het heden,
zo worden de plekken herkenbaar.

Kartonnen decor

Om de illusie van een kijkdoos te versterken zijn de uitvergrote tekeningen uitgevoerd als coulissen van karton. Het kartonnen profiel is te zien aan de randen van de decorstukken.