Gele Loods Naarden

Naarden en de Waterlinies

De Gele Loods in Naarden is een nieuw museum in de oude vestingstad. In de tentoonstelling wordt het verhaal verteld van de rol van Naarden ten tijde van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die dit jaar de UNESCO Wereld erfgoed status heeft ontvangen. De Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam vormden samen een ondoordringbare barrière en moest Holland, en met name Amsterdam, beschermen tegen invallen van buitenaf. Het werkte afschrikwekkend maar zou het ook écht gewerkt hebben?

In de interactieve tentoonstelling kan je als commandant je eigen inundatiekom beschermen; dat vergt nogal wat aandacht en planning, hoe stressbestendig ben jij? Daarnaast vind je in de compleet gerestaureerde Gele Loods een nieuw bezoekerscentrum die als start dient voor je bezoek aan de stad Naarden. In de filmzaal is bovendien een nieuwe animatiefilm te zien die haarfijn uitlegt hoe de Waterlinie in elkaar zat.

OPDRACHTGEVER

De Gele Loods / Monumentenbezit

Opening: 10/09/2021
Locatie: Utrechtse Poort, Naarden

www.geleloods.nl

Fotografie: Mike Bink

Een nieuwe bestemming voor de Gele Loods

Voordat we de Gele Loods konden inrichten, werd hij compleet gerestaureerd en gerenoveerd door Stichting Monumentenbezit. 

Een meterslange tekentafel

Centraal in de ruimte staat een meterslange tekentafel die inzicht geeft in alle processen die zijn komen kijken bij het integreren van de Vesting Naarden in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Wat meteen opvalt is hoe gedetailleerd de bouwtekeningen zijn, geen schroefje of ventilatierooster werd vergeten.

Interactieve spellen

In de loop der jaren werden de vestingsteden meerdere malen aangepast aan de nieuwste innovaties op het gebied van aanvalswapens. Bunkers werden met dikke aardlagen bomvrij gemaakt en hoge muren moesten tanks tegenhouden. Maar ook de gebieden rondom de vestingwerken vormden bij dreiging een barrière. Lukt het jou om een indundatiekom bijtijds onder water te zetten zonder de inwoners te verdrinken?

Nieuwe film over de Waterlinies

In de filmzaal draait een nieuwe animatiefilm die we speciaal voor de Gele Loods hebben gemaakt. Hierin leer je in 8 minuten alles over de werking en het doel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.