Freia

Boter, kaas en een stoommachine

In het Openluchtmuseum maak je een tijdreis door de Nederlandse geschiedenis. Een stop in die reis is de Friese zuivelfabriek Freia die eind 19e eeuw op een baanbrekende manier kaas en boter maakte met behulp van een stoommachine. Als je binnenstapt, sta je gevoelsmatig direct met je voeten in de melk. De stoommachine stuurt nog steeds diverse machines in de fabriek aan, al komt er geen melk meer binnen en gaat er geen kaas meer uit.

Wel is het verhaal van de fabriek én de productie van zuivelproducten zichtbaar, hoorbaar en voelbaar. Een frisse nieuwe tekstlaag geeft antwoorden op al je vragen, grote blowups brengen de fabriek weer tot leven en door de hele fabriek is op archiefmateriaal te zien hoe melk wordt aangevoerd en verwerkt tot heerlijke boter en kaas.

OPDRACHTGEVER

NEDERLANDS OPENLUCHT MUSEUM

Oplevering: 01 juni 2021
Locatie: Nederlands Openlucht Museum, Arnhem

openluchtmuseum.nl

Fotografie: Mike Bink, Synergique

Het fabrieksgevoel

Met muurhoge blowups brengen we het gevoel van bedrijvigheid terug de fabriek in.
Op de schermen zie je op archiefbeelden hoe het er daadwerkelijk aan toe ging rond 1900.

Heldere tekstpanelen

De tekstpanelen waren ca. 30 jaar oud en nodig aan vervanging toe. We hebben gekozen voor een frisse look met een authentiek karakter. En om de loopruimte door de fabriek zo optimaal mogelijk te houden hebben de staande panelen vervangen voor hangende exemplaren.

Het verhaal van Freia

Er valt nogal veel te vertellen. Niet alleen over het ontstaan en de ondergang van de fabriek, maar de hele zuivel industrie heeft nogal wat doorgemaakt de afgelopen 150 jaar. Om dat hele verhaal over te brengen hebben we een muurbrede infographic gemaakt.