Een vangnet uit liefde

DE ONZICHTBARE KRACHT VAN HET SINT JACOBS GODSHUIS 

Sommige goede daden krijgen te weinig aandacht. Anonieme schenkingen en nalatenschappen kunnen een enorme invloed hebben, maar die invloed wordt soms in relatieve stilte ontvangen. Een voorbeeld van zo’n invloedrijke nalatenschap is het Sint Jacobs Godshuis, de nalatenschap van Lysbeth Jan Bette Heinrixczoons. Wat in 1437 begon als een gasthuis voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela is nu uitgegroeid tot grootschalige liefdadigheidsinstelling die zich baseert op de zeven werken van barmhartigheid. Wat door de jaren heen hetzelfde gebleven is, is het opereren op de achtergrond.

In deze film maken we dit onzichtbare vangnet in Haarlem zichtbaar. Talloze inwoners van Haarlem en omstreken worden door het Sint Jacobs Godshuis ondersteund, en wij vinden dat dit meer aandacht verdient. We hebben bij de productie van deze film samengewerkt met jonge makers uit de regio, en met het materiaal dat we hebben geschoten zullen we samen met hen nog een aantal films over de specifieke projecten en locaties van Sint Jacobs Godshuis gaan produceren.

OPDRACHTGEVER

SINT JACOBS GODSHUIS

Jaar: 2016
Regie: Susanne Opstal

www.sintjacobsgodshuis.nl

Een charitatief vermogensfonds

Voorzitter Herman Moné neemt je in de film mee langs de verschillende locaties in en rond de stad en de vele initiatieven die met steun van de stichting zijn gerealiseerd. Sommige zijn zichtbaar en bekend, zoals Stem in de Stad, andere zijn voor de meeste Haarlemmers onzichtbaar, zoals het Broodkantoor.

Vertoningen door heel Haarlem

Stichting Sint Jacobs Godshuis wil de film onder zo veel mogelijk Haarlemmers onder de aandacht brengen,
en vertoont hem dan ook op bijzondere locaties en evenementen, zoals in de Sint-Bavokerk op de Grote Markt tijdens Haarlem Cultuurfestival.