Canon anno 2020

Hoe doe je dat?! De canon herijkt

De Canon van Nederland is in 2005 samengesteld en geeft een brede weergave over de gehele geschiedenis van Nederland van 5500 voor Chr. tot het jaar 2000. De nieuwe tentoonstelling CANON ANNO 2020 toont hoe de 50 historische vensters onder de loep zijn genomen door een nieuwe commissie. Deze tentoonstelling geeft een inkijk in de vele keuzes, vraagstukken en meningen die de commissie tegen is gekomen bij het herijkingsproces.

Op levensgrote panelen staan open vragen gericht aan de bezoeker. De achterkant geeft weer hoe de commissie met deze vraag is omgegaan. In de centrale vitrine stelt de commissie zich persoonlijk voor en op het einde kan de bezoeker zelf ook aan de slag. Het interactieve spel zorgt voor een leerzame mix van de complexiteit en overwegingen die komen kijken bij het samenstellen van een eigen mini-canon.

OPDRACHTGEVER

NEDERLANDS OPENLUCHT MUSEUM

Periode: vanaf 22/06/2020
Jaar: vanaf 2020
Locatie: Nederlands Openlucht Museum, Arnhem

openluchtmuseum.nl

Fotografie: Mike Bink

Wevelwind

De geschiedenis van Nederland komt tot leven door het op spelenderwijs tonen van belangrijke gebeurtenissen, de bijhorende beelden en de interactie met de verhalen.

Prikkelende stellingen

Bij binnenkomst schotelen de donkerder panelen je een vraag voor met stellingen over de relevantie van een onderwerp. De lichtere zijdes geven een richting om tegen het onderwerp aan te kijken en jouw mening te vormen.

Bouw je eigen Canon

De bezoeker wordt uitgedaagd zijn of haar eigen Canon venster op te stellen. De hoeveelheid vensters zijn beperkt. Welke onderwerpen sneuvelen? Welke gebeurtenissen zijn belangrijk en moeten gelegd worden? Elke kubus is voorzien van een slimme sticker. Daarmee word jouw unieke uitkomst gelijk zichtbaar.