10 jaar Synergique

10 jaar Synergique

In augustus 2010 betrekken we met een paar vrienden het ‘Penthouse’ van een oud Haarlems laboratorium. In augustus 2020 bestaat Synergique uit 5 gedreven creatieven, 2 kantoren en een gevuld portfolio. We maken een trip down memorylane, loopt u mee?

2010

Hier voel ik me vrij

We zijn allemaal actief bij Bevrijdingspop Haarlem en zoeken een kantoor zodat we niet meer vanuit huis hoeven te werken. Een plek waar we vrij werk kunnen maken. Al snel bundelen we onze krachten voor andere klanten. Een fotograaf, een grafisch ontwerper en een animator midden in een economische crisis. Goed begin voor een verhaal, toch?

2013

Het wonder geschiedt

Na tientallen huisstijlen, fotoseries, animaties, folders, festivals, bedrijfsfilms, websites en decors realiseren we ons dat we een focus nodig hebben. Die vinden we als Rijksmuseum van Oudheden ons vraagt om een tentoonstelling te maken over de Zeven Wereldwonderen. Onze eerste tentoonstelling is een feit.
Het 9de Wereldwonder, Rijksmuseum van Oudheden

De essentie van een verhaal of een collectie omzetten naar een ruimtelijk en grafisch verhaal bevalt ons zo goed dat we ons focussen op ruimtelijk ontwerp in de culturele sector. Interactieve tentoonstellingen waar je als bezoeker uitgedaagd wordt. Met dat idee hebben we het begrip ‘aardkundige monumenten’ voor Huis van Hilde vertaald naar een Augmented Reality zandbak. De eerste in Nederland.
wAARDEvol, Huis van Hilde

Toen het Noord-Hollands Archief de collectie van Persfotoburo de Boer aankocht, wilden ze die allemaal laten zien. Dat lukt door ruim 10.000 gedigitaliseerde foto’s uit te printen en door bezoekers te laten sorteren. Een analogie naar het digitale ‘Vele Handen’ project dat bij de opening van de tentoonstelling wordt gelanceerd.
2.000.000 x Fotoburo de Boer,
Noord-Hollands Archief

Een tentoonstelling over Rembrandt? No pressure! In de tentoonstelling laten we de moeilijk leesbare documenten uit het leven van Rembrandt van Rijn tot leven komen. Een augmented reality applicatie transporteert je naar de 17e eeuw en voor je het weet sta je midden in Rembrandt’s atelier.
Rembrandt Privé, Stadsarchief Amsterdam

Het team groeit door en Museum Kaap Skil belt of we hun maritieme maquette van context willen voorzien. Natuurlijk willen we dat, dus op naar Texel! Naast een vernieuwde entree en een bloedstollend vaarspel, zijn de 160 maquette schepen nu interactief te bezichtigen.
Schip in Zicht, Museum Kaap Skil

2020

De Nederlandse geschiedenis, herzien

Alles loopt anders in dit bewogen jaar. De openingen van Vondelingen en Romeinen Langs de Rijn werden uitgesteld en ook ons jubileumfeest schuiven we een jaar op. Wel wordt de Canon van Nederland herzien en maken we een tentoonstelling over dat proces. De wervelwind in die tentoonstelling staat dan ook een beetje voor de storm die 2020 heet.
Canon Anno 2020, Nederlands Openluchtmuseum

Synergique groeit door

Omdat we van plan zijn door te groeien beginnen we, samen met onze klanten, een appelboomgaard. De eerste 11 bomen zijn geplant en voor elke nieuwe samenwerking zetten we er eentje naast. De eerste tastbare vruchten van onze samenwerkingen hebben we in september geplukt op ons eerste oogstfeest, iets wat we in 2021 over willen doen.

wil je ook een appelboom?

Dat kan! Bij elke tentoonstelling krijg je ca. 5 kilo onbespoten, biologische appels cadeau!
Neem gerust contact met ons op, dan bespreken we het met een glaasje appelsap (of koffie).
ikwileenappelboom@synergique.nl