Van Marskramer
tot Muisklik

Een tentoonstelling over 800 jaar winkelen in Haarlem

Uiteraard kon je in de dertiende eeuw niet bieden op een paar schoenen op eBay. Maar was de manier waarop Haarlemmers toen winkelden echt zo anders dan nu? De rivier het Spaarne was de levensader van de stad, van hieruit ging handelswaar naar de markt. Later gingen marskramers langs de deuren als een soort protobezorgdienst, tot het centrum van Haarlem werd ‘overgenomen’ door kleine winkeltjes waar je weer zelf naartoe moest. Deze historische golfbeweging, van markt naar marskramer naar winkel en weer terug naar bezorgdienst, laat het Museum Haarlem zien in de tentoonstelling Van Marskramer tot Muisklik.

De tentoonstelling is grotendeels chronologisch opgezet en begint dan ook bij het Spaarne. Het concept gaat uit van bekende (winkel)elementen zoals etalages, sokkels en toonbanken en transformeert met deze elementen het museum tot een winkel met meerdere vertrekken. De ruimtes vertegenwoordigen allemaal een andere periode. Voor het ontwerp hebben we ons laten inspireren door kledinglabels, oude bonnetjes en klassieke winkelinrichtingen. Zo sta je plotseling in een Haarlemse winkelstraat uit de jaren vijftig, compleet met versierde etalages en authentieke vitrineteksten. De tentoonstelling eindigt met een hedendaagse conceptstore die ook een blik op de toekomst van winkelen in Haarlem biedt.

OPDRACHTGEVER

MUSEUM HAARLEM, HAARLEM

Periode: 13 mei – 6 november 2016
Locatie: Museum Haarlem, Haarlem

www.museumhaarlem.nl

Fotografie: Mike Bink

“Binnen een korte tijd heeft Synergique een heel toepasselijke, frisse uitstraling aan het onderwerp gegeven. Een nieuwe samenwerking die zeker vervolg zal krijgen.”
Laura van der Wijden – Directeur
Museum Haarlem
Een drukke winkeldag

De vloersticker laat zien hoe een normale winkeldag er voor Marijtgen de Wilde uitzag in Haarlem rond de 16e eeuw. 

In kaart gebracht

De ontwikkeling van Spaarne naar markt, marskramer, winkel en bezorgdienst hebben we steeds als een rode draad laten terugkomen in grafische animaties.