Kijk Amsterdam

Kijk Amsterdam

1700-1800 DE MOOISTE STADSGEZICHTEN

Amsterdam is tussen 1700 en 1800 talloze keren vastgelegd in vaak heel gedetailleerde tekeningen. Het Stadsarchief Amsterdam toont de mooiste tijdens Kijk Amsterdam, de allereerste overzichtstentoonstelling van deze topografische tekenkunst. De tekeningen brengen het Amsterdam én het leven van de Amsterdammers uit die tijd heel dichtbij. Vaak in kleur, en dat bijna twee eeuwen eerder dan de kleurenfotografie.

De stad is ook nu nog goed herkenbaar: op de tekeningen staan de bekende plekken op de Dam, aan de grachten en langs de Amstel en het IJ. Maar ook poortjes, smalle straatjes en onherkenbaar veranderde plekken. Kijk Amsterdam 1700-1800  toont de kleurrijke en levendige tekeningen uit de collectie van het Stadsarchief Amsterdam. Op de tentoonstelling brengt een groot videoscherm de beelden van twee eeuwen geleden naar het heden en maakt de plekken herkenbaar.

OPDRACHTGEVER

STADSARCHIEF AMSTERDAM

Periode: 15 september 2017 – 14 januari 2018
Jaar: 2017
Locatie: Stadsarchief Amsterdam

www.amsterdam.nl/stadsarchief

Fotografie: Mike Bink

Levensgrote kijkdoos

Veel van de werken in de tentoonstelling zijn zó gedetailleerd dat ze met een vergrootglas bekeken moeten worden. Pamfletten op de muren zijn te lezen en tienduizenden baksteentjes zijn individueel ingekleurd. Om deze details beter tot hun recht te laten komen hebben we ze soms wel 100 keer vergroot op reboard waardoor je door een kijkdoos van stadsprenten loopt.

Kijk Amsterdam
Kleurrijke zaalindeling

De tentoonstelling is opgedeeld in vijf stadsdelen, elk met hun eigen muurkleur.
De Dam, Oude zijde, Nieuwe zijde, Grachtengordel en het IJ.

“Niet eerder was de gemiddelde verblijfsduur van de bezoekers zo hoog als bij de expositie Kijk Amsterdam. Dat is de verdienste van de 18de eeuwse kunstenaars en van de 21ste eeuwse ontwerpers van Synergique.”
Ludger Smit – Conservator Stadsarchief Amsterdam
Versmeltende animaties

Om de uitvergrotingen nog meer tot hun recht te laten komen hebben we er met behulp van een dynamische animatie
diepte in gebracht. Ineens sta je op de Dam van weleer en even later bevind je je onder de Westerkerk.
De 7-meter brede projectiewand en de speciaal gecomponeerde muziek geïnspireerd op de 18e eeuw
zorgen ervoor dat de werken extra levendig op je af komen.

Langs de grachten van Amsterdam

Opweg naar de tentoonstellingsruimte loopt de bezoeker door de hal van de Bazel onder 18de eeuwse luchten langs de Herengracht en Keizersgracht. In 1768 werden de prenten van Casper Philips uitgegeven die alle huizen aan beide grachten nauwkeurig had vastgelegd. Deze prenten gehouden tegen de recente foto’s van Erwin Meijers laat goed zien wat er door de tijd heen is veranderd.

Kijk Amsterdam
In de Schatkamer

Na de hal en tentoonstellingszaal, loopt de tentoonstelling nog een verdieping lager door, in de Schatkamer van het Stadsarchief. Deze ondergrondse galerij toont een een selectie tekeningen aan de hand van thema’s die veel voorkwamen of werden gebruikt. Aangevuld met een aantal unieke voorwerpen zoals een pruik of schoenen echt uit die periode brengt de kijker weer dichter naar die beleving.

Afscheidstentoonstelling

Kijk Amsterdam is een afscheidstentoonstelling van curator Bert Gerlagh die meer dan 35 jaar bij het Stadsarchief heeft gewerkt. Bij de tentoonstelling hoort een boek waar nog véél meer werken in te zien zijn. Bij de feestelijke opening, waar de foto’s op deze pagina genomen zijn, mocht Bert het eerste exemplaar uitreiken aan de voorzitter van de Johan Wagenaar Stichting die de tentoonstelling en het boek mogelijk hebben gemaakt.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief